Etiketter

Det finns tyvärr en del som tror detta, rätt många på Flashbacks forum eller på bloggar och liknande där dom sitter och kritiserar feminism för att kvinnor jobbar inom räddningstjänsten och militären.

Är du soldat kommer inte kulor från ditt vapen flygare fortare eller rakare för att du har hög fysisk styrka. Du kommer inte att överleva bättre i en öken, djungel, skog, krigshärjad stad, flashbacks forum, etc, bättre för att du är jävligt stark. Det som avgör framför allt i ALLA situationer är den kunskap du besitter. I filmer där realism är viktigt så är det inte Conan the Barbarian som överlever bäst – det är personer som har kunskapen för att överleva. Dom vet var och hur dom ska få tag på vatten, mat, värme, och undvika faror, sätta upp fällor, göra vapen, osv.

Skaparen bakom serien The Walking Dead babblade på ett typiskt sätt om just detta, han angav mäns högre fysiska styrka som förklaring till att han är just fixerad av att ha mest män i sin serie(tidning) som främsta överlevare. Som att deras högre styrka gör det lättare att överleva generellt, zombieapokalyps eller inte. Eftersom poängen är att se till att INTE hamna bland 500 zombies som alla vill ta en tugga av dig så hjälper inte hög fysik styrka ett jävla piss. Överlevnadskunskap däremot räcker längst alla gånger. Oavsett hur jävla stark du är så om du hamnar bland massa zombies så kommer dom äta av dig oavsett hur jävla bra du tycker du borde var för att du har en så stark muskulös kropp som skulle göra Arnold Schwarzenegger stolt.

Det sorgliga är att dom som sitter och tycker massa jävla med tanken att styrkan är så jävla viktigt är personer som inte själva behöver överleva i vardagen. Som skaparen bakom Walking Dead… Vad fan vet han om överlevnad?

Han gör det som han vet många imponeras av – superman. Hur många imponeras inte av hans styrka? Hög fysisk styrka är flashigt, men knappast ens en viktig del för överlevnad. Kan det hjälpa? Ja precis som allt annat så kan det hjälpa. En till vattenflaska, en pil eller något annat kan hjälpa Katniss Everdeen precis som om hon hade lite högre fysisk styrka i någon situation där hon kanske möter en person som är smått fixerad av knivar… Högre fysisk styrka, eller ska jag säga övernaturlig sådan, hjälper Alice i Resident Evil serien några gånger men är inte avgörande. Senare delar av serien slutar använda sig av styrka som något nödvändigt för hennes överlevnad. Lite mer realism alltså.

Fysisk styrka är icke avgörande men värderas av samhället och kulturen jävligt högt. Speciellt om det rör sig om en stark man i skinande rustning som räddar en vän kvinna. Så det spelar mycket på könsnormer och ideal. Men är i vardagen inget som avgör. Eller ens i överlevnadssituationer. Spelar ingen roll om du jobbar inom räddningstjänsten, ska överleva The Hunger Games eller en zombieapokalyps.

Annonser