Något jag stöter på då och då i debatter med andra om spel och dess huvudrollsinnehavare relaterat till kön är att spelindustrin föredrar män som huvudfigurer just för att dom hjälper spelen att sälja bättre. Detta är inte baserat på fakta utan på fördomar och myter. Ett exempel: Sålde Tomb Raider serien dåligt? Om den gjorde det så var det väl puckat att producera efterföljare efter efterföljare? Nej spelen i serien sålde extremt bra. Och nu igen har nya Tomb Raider sålt extremt bra, 3.4 miljoner efter bara några få veckor.

Du kan enbart spela en kvinna som karaktär i Tomb Raider. Ändå har det väldigt höga försäljningssiffror.  Förövrigt, att sedan Square Enix verkar ha orealistiska förväntningar på spelets försäljningssiffror skiter jag i. Det hade dom även med andra spel innan Tomb Raider, oavsett könet på huvudrollsinnehavaren.

Att fler spelar som män än kvinnor är dock ingen nyhet. När senaste siffrorna för Mass Effect 3 kom ut så visade det sig att bara 18% av spelarna har klarat spelet med Commander Jane Shepard. Dom flesta spelar som mshep (male Shepard). Personligen föredrar jag femshep (female Shepard) då den som spelar rösten, Jennifer Hale, är lite bättre i mitt tycke på det än vad Mark Meer är som mshep pga styrka och den känsla som Hale besitter med sin röst. Meer låter lite, grå.

Kvinnor som män spelar manliga figurer i spel. Det omvända är dock inte sant i lika stor utsträckning. Manliga spelare verkar har mer problem än vad kvinnor har när det kommer till könet på deras spelfigur. Det ska visst till lite extra för att fler män ska spela, som en sexiga kropp på karaktären och gärna en sexig röst. Nya MMORPG spelet Scarlet Blade är ett perfekt exempel på detta. Medan kvinnor som spelar inte verkar ha sådana krav.

Men detta med att spel som enbart har en kvinna som spelbar karaktär säljer dåligt är struntprat. Att det sedan finns en hel del spel där en kvinna är huvudrollsinnehavare som säljer dåligt är något som jag är medveten om. Precis som att det finns massa spel där en man är huvudrollsinnehavare som säljer uselt. Men gällande det sista så skylls inte dåliga försäljningssiffror på könet utan på helt andra orsaker. Svaret för detta är det gamla vanliga: Sexism.

Spelbranschen och spelare måste sluta skylla dåliga försäljningssiffror på könet när det handlar om en kvinna som huvudkaraktär. Och framför allt män som spelar som vägrar spela som en kvinna skulle behöva släppa på sin uppenbara rädsla. Världen går inte under, ej heller tappar du din penis och [sätt in sexistisk och homofobisk anledning här].

Gör som alla andra kvinnor och män som spelar Tomb Raider, slappna av och njut av upplevelsen.

Annonser