Peter Sagan som kom två i en av dom större loppen inom cykelsporten för herrar tog sig friheter med en kvinna som var med en annan kvinna på scen och ”belönade” vinnaren med en kyss på kinden (förövrigt något som borde försvinna är att kvinnor ses som objekt och i detta fall ett slags pris) genom att nypa den ena av kvinnornas rumpa.

Sen kommer en ursäkt från Monica Valen:

”Norska VG har varit i kontakt med Monica Valen, världsmästare från 1994. Hon tar Sagan i försvar.
– Det kan hända att han kände kvinnan från förr? Det måste vara tillåtet att skämta, säger hon.
Därefter menar hon att så kallade podiumdamer kan räkna med att behandlas på sådant vis.  
Podiumdamer är där för att få lite uppmärksamhet och gillar det, så jag tror inte att den här situationen kan jämföras med en arbetsplats där chefen nyper en kvinnlig anställd på rumpan.”

NEJ! En kvinna som jobbar som ”podiumdam” ska inte behöva räkna med sexuella trakasserier. Förtjänar hon inte respekt? En kvinna som strippar ska räkna med att män hoppar upp på scen och sexuellt trakasserar henne? Hur är det med kvinnor som har kort kjol och djupt urringat? Dom får räkna med misogyna skällsord som anspelar på hora/madonna tänket? Rent av räkna med att bli våldtagna? Osv.

Det är just denna kultur, våldtäktskultur, där kvinnors kroppar ses som till för alla som ligger i grunden. Denna händelse är ett exempel på inte bara hur kvinnor behandlas och ses som sexobjekt där som ett pris för mannen som segrar, utan om  någon av männen skulle kränka hennes privata sfär så anses hon få skylla sig själv. ”Vadå hon har ju det jobbet?” osv. En kvinnas kropp är hennes egna. Inte någon annans. Punkt jävla helvetes slut.

Annonser