Så kvinnor har det svårare på högskoleprovet. Precis som artikeln tar upp så handlar det om just normer och press. Vi vet redan att fördomar påverkar hur en person tillhörande en viss grupp presterar. Säger du åt tjejer innan dom gör ett matematikprov att dom kommer presterar sämre pga deras kön, så kommer flera av dom att just prestera sämre. Repetera detta hela deras liv, även om dom får höra att det inte stämmer, så är det inte konstigt att fler tjejer än killar får det svårare på högskoleprovet vilket har jävligt många matematikdelar. Såhär funkar det för oss alla. Vi suger åt oss mer av det negativa vi får höra i vårt liv än det positiva. Det gör att vi inte presterar lika bra, orkar mindre, bryr oss mindre, etc. För vi har ändå fått reda på att vi är sämre på det bara för den vi är.

Detta gäller andra ämnen också, matematik är bara ett exempel. Killar skulle prestera sämre om det fanns med massa frågor som hade med kunskaper och ämnen som annars kopplas till kvinnor. Nu har dom inte med sådana frågor, men om dom hade skulle vi få se en mera jämna fördelning.

Lägg till en annan sak. Fler tjejer än killar pluggar hårdare i skolan, dom har mer press på sig, för en tjej har mer press på att bevisa att hon kan. Att hon är en duktig flicka. Killar får det lite lättare att slappa i och med detta. Denna press sitter i och påverkar hur en bra en gör ifrån sig på högskoleprovet.

Jämställdister och andra skyller såklart på biologi. Istället för att försöka se bakom så går det efter det som syns först. Det är mycket lättare att skylla på biologi. För då behöver en inte forska vidare. Det funkar perfekt som ursäkt till allt möjligt faktiskt.

Förresten, ni vet det där som brukar sägas att män är både på botten och på toppen i samhället? Dom två personer med högst IQ i världen (då IQ-nivå brukar nämnas i denna topp och botten debatt), standardtest, är två kvinnor.

Annonser