När jag ibland läser om den misogyna kvinnosyn som rådde sig för 100 år sedan så förekommer ett ord rätt ofta: Hysterisk. Som denna artikel jag läste idag.

fattigflickan från Kungsholmen som blev Sveriges första OS-guldmedaljör någonsin – trots att läkarna avrådde kvinnor från att tävla för att ”stressen kan leda till hysteri”.

Det känns som den mest typiska förklaring som diverse män för 100 år sedan gav om kvinnor, när en kvinna ville göra något annat än att stå i köket och laga mat samt ta hand om barnen. Ordet hysteri, eller ”hystera”, betyder livmoder på grekiska och användes just enbart om kvinnor förr.

Det som gör mig så trött och arg är att kvinnor kunde fan aldrig göra något rätt i många mäns ögon, alltid fanns det en misogyn puckad förklaring till att dom inte fick göra det och det. Det kunde till och med ändras under åren. Som att för mer än hundra år sedan så ansågs kvinnor vara översexuella djur som inte kunde kontrollera sin sexualitet medan män var personer som kunde kontrollera sin. En gammal syn som kyrkan gav som orsak till att kvinnor var syndiga bara genom sin rena existens. Nuförtiden anses män vara just detta istället och kvinnor ses som pryda varelser som antingen inte har någon sexualitet eller som kan kontrollera den på ett sätt som män inte kan.

Än idag så användas ordet hysteri om kvinnor, ja det används om män också men tänk efter: Haru mens eller?! Ofta kopplat till att kvinnor då blir hysteriska pga hormoner.

Det må vara hundra år sedan men liknande kvinnosyn finns än idag och är utspridd, den tar sig bara andra uttryck än förr.

Annonser