Etiketter

Sen spelar det mindre roll vilken av dom stora, eller små, religionerna vi snackar om. I praktiskt taget alla ställs kvinnan under mannen som ses som ledaren för familjen, han ges sedan befogenheter att sätta kvinnan på plats. Det är förståeligt för det ses som ”naturligt”. Sjukt, men inte då förvånande att så många imamer har en misogyn syn på kvinnor. Att det har tagit sådan jävla tid innan dom granskas gör mig mest förbannad. Vi har haft granskningar förut men då mest gällande religiösa samfunds syn på homosexuella. Men när det handlar om deras kvinnosyn så granskas det mer sällan, senast så var det plymouthbröderna som granskades, eller i varje fall en skola med deras religiösa patriarkala lära. Är det för rädslan som finns att snacka om just islam? Har skrivit om det själv förut och rädslan att snacka om hedersvåld bland andra feminister för jag vill inte få höra att jag är en rasist, eller islamofob.

Något annat som inte förvånar mig är att så få feministiska organisationer reagerar över detta (Roks är en av dom som gör det) igen så tror jag det har mycket att göra med att en är rädd att prata om ”dom andra”. Detta eftersom det finns grupper som så fort minsta kritik kommer fram ska använda det mot en hel grupp, det görs inte på samma sätt då det kommer till kristna. Dom av oss som då vill diskutera till exempel hedersvåld, eller generellt om den misogyna och HBTQ-fobiska synen inom islam, måste värja oss mot dessa också, inte bara mot andra feminister.

Jag hoppas nu att samfunden får sina bidrag indragna, dom ska inte ha en krona om dom inte kan leva upp till kraven. Punkt slut.

Edit: För dom som anser att sådan här misogyn syn inte finns bland svenskar. Verkligen? Såg ni ett visst program nyligen om attityder om och kring våldtäkt? Attityderna mot tjejer som blivit våldtagna. Eller minns ni där det stormade som mest kring Assange i Sverige? Flera liberala män och några kvinnor på nätet ansåg att en kvinna borde ställs upp på sex i ett förhållande om hennes partner ville det, helt naturligt för dom.

Artikel i SvD om samma sak. Samt DN.

Annonser