Men gör det på ett så typiskt sätt. Istället för att säga att du är fin som du är, så säger hon indierekt att om du är sexig/vacker/porrig som hon så duger du. Inte förren dess.

– Det är provocerande att gå ut med en bild utan kläder, men jag har alltid försökt visa att jag älskar min kropp. Det blir större effekt med en sådan här bild.

Nja, större effekt blir det väl men inte som du tror. Många andra kända kvinnor har försökt sig på att förändra utseendeidealen för kvinnor på detta sätt men ingen har hittills lyckats göra ett skit för att förändra generellt. Varför? För att oavsett om du är smal, mellan eller rund – du fortsätter att skicka ut budskapet att en kvinna duger inte som hon är om hon inte är sexig och vacker. Att hennes identitet som kvinna är direkt kopplad till hennes kropp först och främst. Kvinnan är sin kropp i samhället och kulturen.

Den manliga heterosexuella blicken och lusten är det som dikterar hur kvinnor ska se ut. Dom flesta kvinnor har internaliserat den. För den är den som är normen och den som vi alla får lära oss att värdera vandras kroppar efter. Det är därför heterosexuella mäns kroppar inte värderas på samma sätt som kvinnors, och varför situationen bland homosexuella män är omvända. Där värderar män varandra efter en homosexuell mans blick, varför pressen på homosexuella framför allt yngre män är så mycket större än bland heterosexuella män.

Det spelar mindre eller ingen roll hur stolt du är över din kropp, hur du ser ut, så länge du forsätter att fokusera på din kropp som kvinna så fortsätter du spela på den manliga blickens bestämmande rätt över kvinnors kroppar och du förblir därmed just det: En kropp. Inget annat.

Problemet för kvinnor direkt kopplat till utseendeideal kommer aldrig att försvinna förren vi vill ta steget att sluta fokusera på kvinnors kroppar, oavsett dess form.

Annonser