Ja nu tillhör feminism samhället, men jag menar att feminism på nätet är så olika den IRL (In Real Life). Jag stöter på mer radikala tankegångar utanför nätet än på nätet. Feminism på nätet är mer liberal, men lika mycket vänster som höger.

Det är knappat vare sig ovanligt eller kontroversiellt att snacka om – kvinnoseparatism, anti-porr, anti-prostitution, mäns våld mot kvinnor och hur gruppens medlemmar på olika sätt kan ta ansvar för just gruppen – IRL. Men på nätet är det kontroversiellt och allt mer ovanligt. På nätet förväntas en ha mer av en neutral attityd till, ja till patriarkatet och misogyni. IRL är det lättare att faktiskt få ut mer av vad en tycker och tänker, lättare att snacka om sådant jag nämnt utan att stämplas som rabiat och extrem. Eller en blir inte stämplad som det alls IRL.

Visst det kan väl sägas ha en del att göra med anonym-mentaliteten, folk anser sig kunna säga vad som helst för dom vet att dom kommer undan med det. Dock inte lika lätt utanför nätet. Men jag menar här debatter mellan feminister, då är inte alla anonyma, dom flesta är inte det alls.

På nätet samlas lättare just grupper som är svåra att göra IRL eftersom folk bor långt ifrån varandra, och av andra orsaker. Så feminister som är till exempel pro-porr och prostitution kan mycket lättare samlas online än IRL. Då hörs deras röster också mer eftersom dom har bloggar, twittrar, är på Facebook, etc.

Nät-feminism har blivit allt mer höger senaste åren, och allt mer liberal. Det är dom rösterna som hörs mer och mer. Det styr därmed debatten på nätet. Jag hoppas det blir en vändning snart så vi får en balans. För alla röster inom feminism behöver höras på nätet, men fler har tystnat som tillhör olika delar av feminism. Som till exempel radikalfeminister och överhuvudtaget anti-porr feminister. Inte konstigt egentligen då dom ofta har tryckts ner i skorna av både medfeminister och andra grupper. Efter många år så tröttnar dom flesta och går därmed.

Annonser