Vill vi ha en samhälles- och kulturell förändring måste vi ta steget bort från att vältra oss i alla misogyn och könsnormativ dynga i populärkulturen. Vi kommer aldrig få till en större förändring förren vi är beredda att ändra våra egna vanor. Det är bra med genusmedvetenhet på föskolor, och skolan överhuvudtaget. Det är bra med jämställdhetsplaner och mål på arbetsplatser, privata som kommunala. Det är bra att jämställdheten rörande vård och skola blir bättre.

Men vi kommer inte att komma så långt så länga vi skickar du dessa dubbla budskap. Vi vill ha genusmedvetenhet i skolan och arbetsplatsen, vi vill inte ha någon sexism och fördomar i hemmet, där i jobbar och på nätet – men det går jävligt bra på Tv, i musik, i en film, spel, etc.

Vi vill att flickor ska växa upp och blir starka individer som inte påverkas av all utseendehets och förväntan kopplat till könsnormer, men vi sitter och gottar oss i utseendehetsten och könsstereotyper av kvinnor på Tv och magasin. Vi må kritisera den men vi konsumerar skiten. Vilka fina feministiska budskap vi än skickar ut så lär sig flickor tidigt att dom budskapen betyder inte så mycket i det stora hela. För samhället och kulturen skickar ut ett annat mycket starkare budskap – du duger inte som du är, din kropp är fel. Punkt.

All feminism till trots, hur mycket bättre har det blivit för tjejer när det handlar om utseendehets och ätstörningar? Inte ett jävla dugg. Vuxna har fortfarande inte tagit steget att fördömma skiten på Tv, eller i tidningar. För vuxna konsumerar det! Kritisera det i en artikel eller på sin blogg är ju väldigt bra om ni samtidigt konsumerar det. *ironi*

Vi ordbasjar om att pojkar ska växa upp utan krav på att vara riktiga män, få slippa ifrån machonormen. Men samtidigt så gottar vuxna sig, feminister som icke-sådana, i Tv-serier, filmer och spel där skiten hyllas. Sen gnäller vi på att vadå? Vi ska väl få ha våra guilty pleasures? Döm inte mig!

Nej nej, men gnäll inte så förbenat när dessa pojkar växer upp och ser vilket jävla skitsnack det är ni faktiskt sysslar med. Ni vill inte ha snälla schyssta och mjuka killar, ni vill ha riktiga män. Även om det inte är det ni säger är det budskapet som skickas ut. Igen,för att samhällets och kulturens budskap är så mycket starkare än det feministiska budskapet som killar få höra ibland eller vad som görs på förskolor. Det budskapet drunknar i det hav som är populärkulturen med sin besatthet i riktiga kvinnor och män. Där även dom som förespråkar att killar ska få vara mjuka och visa känslor njuter av skiten.

Ingen kommer att ta era favorit Tv-serier ifrån er, jag lovar. Men ni kan inte kräva en större förändring förren ni själva är villiga att sluta skylla ifrån er på att ni behöver det nöje som är misogyni och könskonservatism i populärkulturen. Inte förren ni är villiga att sluta skicka ut dessa dubbla budskap kan ni inte förvänta er någon samhällesförändring på en större skala. Tjejer kommer fortsätta dömas för sitt utseende och känna stor press att passa in i utseendeideal, killar kommer fortsätta känna stor press på att passa in i machonormen och bli kallade bögar när dom inte gör det. Så är det bara.

Genusmedvetenhet i förskolar är ett bra och fint steg, men det raseras i samma stund som alla vuxna som förespråkar dessa förskolar gottar sig i mainstreamskiten. Ni säger till alla tjejer och killar där ute att dom duger inte som dom är, dom måste anpassa sig eller bestraffas om dom inte gör det. Alla fina feministiska och jämställda ord i världen kommer INTE förändra detta faktum.

Som feministiskt medvetna har vi faktiskt ett ansvar. Vi kan inte avsäga oss det i tid och otid bara för att det pirrar till där nere eller uppe när vi tittar på vår favoritserie på TV eller bläddrar i något magasin eller vad fan vi nu gör. Vi måste faktiskt ta ansvar för våra EGNA handlingar. Punkt slut.

Annonser