Det finns en slags dubbel tankegång om det här med preferenser. Å andra sidan så sägs det att en inte ska ifrågasätta kvinnor som tänder på machomän i filmer, eller män som tänder på smala kvinnor med jättetuttar i spel. Men det finns ett stort problem – unga tjejer och killar påverkas starkt av dessa preferenser som förstärker och skapar ideal direkt kopplade till kön.

Unga tjejer lär sig vad killar och män vill ha. Unga killar lär sig vad tjejer och kvinnor vill ha. Det spelar mindre eller ingen roll att en säger att ja men vadå, bara för att jag gillar den där sexiga chauvinistiska machomannen i filmen eller som gör musik, så väljer jag inte en sådan man som parter eller tolererar att män i mitt liv beter sig så mot mig. För killar lär sig att det tjejer och kvinnor har som preferens är det som gäller. vad tror ni alla ”nice guys” kommer ifrån? Egentligen. Alla är inte likadana, många utgår ifrån vad många tjejer och kvinnor tänder på, vad deras preferenser är: Badboys, manliga män. Sen kan en kritisera dessa killar så mycket en vill och anse att dom bara är ensamma losers som sitter framför datorn hela dagarna och runkar till porr och sexiga kvinnliga figurer i spel. Men dom representerar ett reelt problem – könsnormer, förväntan och ideal.

För tjejer är det samma sak, tjejer får lära sig av unga killar att dom där smala tjejerna med större bröst är vad killar vill ha, tjejer som inte har så starka åsikter, som inte är feminist. Osv. När tjejer ser reklam som riktar sig till män med en kvinna som prydnad för att sälja, när dom ser mainstreamporr eller actionfilmer där kvinnor är objekt – då får dom lära sig att så ska dom vara för att attrahera killar. Många tjejer och kvinnor tänker så.

Ser ni vilket problem preferenser orsakar? En kan säga att men en kan inte rå för det, det är personligt. Ja det är det, nej en kan inte rå för det. Men det spelar ingen roll då mina, din, allas preferenser har inverkan på det samhälle och den värld vi lever i. Så är det bara.

Det hjälper inte då att förminska alla dessa tjejer och killar och säga åt dom att dom ska gaska upp sig. Dom ska skärpa till sig. Att tjejerna ska sluta vara offer och skaffa självkänsla, och att killarna ska sluta vara så bittra och töntiga. Inget av det hjälper. Dom har lärt sig från när dom var små hur det SKA vara mellan könen. Dom har sett hur vuxna betett sig och härmar dom. Vi ska väl bota sjukdomen och inte symptomen, eller hur?

Annonser