Ann-Charlotte Marteus skriver om att KD propagerar för att införa ny familjepolitik. Den handlar i grund och botten om att öka vårdnadsbidraget. Och helst skrota pappamånader. eftersom vi vet att nästan alla som nyttjar vårdnadsbidraget är kvinnor så är detta tillbaka till 50-talet. Det är dit KD vill baka till.

I går på SvD Brännpunkt presenterade KD:s familjepolitiska arbetsgrupp – Emma Henriksson, Charlie Weimers och tre till – sitt förslag till ny familjepolitik. Den liknar KD:s gamla familjepolitik, fast på steroider. Gruppen vill höja vårdnadsbidraget till 6 000 i månaden – lika mycket som en barnomsorgsplats sägs kosta. Till föräldrar som varken nyttjar barnomsorg eller vårdnadsbidrag vill man ge ett ”barnskatteavdrag”. Antagligen är det en innovation för att föräldrar som bor i kommuner utan vårdnadsbidrag ska kunna få hemmafruunderstöd, de också. Dessutom vill man bygga ut föräldraförsäkringen.

KD ser det som att dom ”bryter” på en norm om två arbetande föräldrar i och med detta förslag. Dom bryter inte på något eftersom vi vet vilka det är som blir hemma ändå – kvinnor. Ledsen men att vara hemmafru är inte att bryta på något. Så enkelt är det med det. Det är lika  normbrytande som att vara heterosexuell och cis-person…

Att KD sedan totalt förnekar HBTQ-personer är inget nytt. För jag menar om dom ville bryta på någon norm OCH fokusera på familjebildning skulle dom göra det bättre och lättare för HBTQ-personer att skaffa barn. Och se till att ta bort den transfobiska lagen om transsexuella som tvingar en transsexuell som genomgår könskorrigering att sterilisera sig. Vilket gör det omöjligt att skaffa barn. Men allt handlar för KD om cis-personer och kärnfamiljen där kvinnan är hemma och mannen jobbar. Inget annat.

Annonser