P-piller ger bevisad smärtlindring.

Trots riskerna för biverkningar, som illamående och påverkan på humör och sexlust, beskrivs vinsterna som stora på flera plan. En amerikansk studie har uppskattat att amerikanska kvinnors mensvärk årligen ligger bakom cirka 600 miljoner förlorade arbetstimmar och över 13 miljarder kronor i förlorad produktivitet.

Det är bra att smärtan lindras för dom kvinnor som har dessa besvär. Men det är jävligt typiskt att alla biverkningar – ökad risk för blodproppar och vestibulit, minskad sexlust (i en hel del fall försvinner sexlusten helt) och ett humör som kan påverkas så starkt att en känner sig avskärmad från omvärlden. Men vadå, det gäller ju bara kvinnor så då spelar det väl ingen roll att sexlusten minskar? För det finns i grunden en sådan sexistisk syn, sex är inte så viktig för kvinnor som för män så spela roll om det drabbar kvinnor… Nyligen så ville läkemedelsföretag inte fortsätta med manliga p-piller, eller p-piller stavar, för biverkningarna var för stora för män sades det. Men dom var INTE större än dom biverkningar som p-piller för kvinnor ger!

Det är framför allt kvinnor som förväntas ta ansvar för preventivmedel. Vilket nu alltså späs på än mer om läkare kan skriva ut p-piller mot smärtlindring. Räkna med fler kvinnor som kommer använda dom. Men läkemedelsföretag, och även läkare, skiter väl i kvinnors sexlust och faktiska hälsa, huvudsaken dom kan tjäna pengar på kvinnor…

Annonser