Ja nu så börjar skitåret… Eh, ursäkta ”Strindbergsåret” som kommer firas över hela landet där folk kommer att totalt okritisk hylla Strindberg och såklart tysta ner minsta kritik av dom misogyna uttalanden från honom. Han var ju en så fin man som älskade kvinnor och stötte kvinnors kamp för rösträtt,  inte kunde han han en chauvinistisk syn på kvinnor?

Några uttalande av Stringberg om kvinnor:

Kvinnohatare är varje sund man innerst i sitt hjärta; och kvinnodyrkare är alla förskruvade män.

Kvinnor kan mycket väl bevara en hemlighet, förutsatt att man inte berättar den för dem.

Vem har stiftat äktenskapet? Kvinnan, som därmed bildade en ny överklass, i det hon undandrog sig arbetet.

Qvinnan såsom liten och dum och derför elak, såsom mannens bihang och påhäng skall qväsas till såsom barbaren eller tjufven. Hon är endast behöflig såsom vår äggstock och lifmoder, allra bäst dock som slida!

Här har vi flera sidor med kvinnohat från August Strindberg den fina kvinnoälskande mannen!

Men han försvaras dessa misogyna uttalanden till trots. Varför? Många älskar det han gjort och skiter i det negativa. Samt det han sa och skrev om kvinnor anses vara humor eller uttryck för hans bitterhet över dom kvinnor han levde med. Som vanligt så ursäktas en mans misogyna syn på kvinnor.

Strindberg var den tidens Nice Guy™. Han hatade inte alla kvinnor säger han och hans försvarade – bara vissa kvinnor. Ni vet, ”dom där” kvinnorna…

Jag hoppas vi kan få en debatt om detta och att det inte blir som det brukar – det tystas ner. För vi behöver uppenbarligen påminna folk om denna ”stora” mans kvinnohat.

Annonser