Det Thailändska flygbolaget PC har nu börjat att anställa transsexuella kvinnor som kabinpersonal. Det har talats om det här förut och nu har det alltså hänt.

Transsexuella har en stark ställning i Thailand, där de är mer kända som ”katoeys” eller ”ladyboys”. De vanligaste yrkena för transsexuella i landet finns inom hälso- och skönhetsindustrin, men på torsdagen öppnades ett nytt yrke när flygbolaget PC Air gjorde sin premiärtur från Bangkok till Surat Thani. PC Air har riktat in sig på att rekrytera transsexuella till sin kabinpersonal.

Det är positivt tycker jag att transsexuella blir allt mer accepterade, och får jobb utan att behöva diskrimineras. Samtidigt så blir jag trött på att dom väljs ut enbart för att dom är transsexuella, då pre-op (ej genomgått könsoperation) trans tjejer. Som att det är något exotiskt över dom, lite ”freak” varning får jag. Det borde inte göras någon skillnad på om en är transsexuell eller cis, men det gör det. På olika sätt diskriminerar företag transpersoner just för att dom inte anpassar sig till normen om hur en förväntas vara som kvinna och män. Och detta är än mer vanligt i länder där HBTQ-personers rättigheter är sämre. Många vågar aldrig komma ut för rädsla av vad som kan drabba dom.

Sen måste jag säga att jag stör mig på uttrycket ”ladyboy” som antyder att dom är killar, och inte tjejer.

Så denna vinst med att ett företag nu accepterar transpersoner känns som att en anpassar sig till deras i grunden transfobiska syn. Varför kunde dom inte anställa transsexuella innan?

Sen känns det så typiskt att det är enbart dom transsexuella personer som passar in i utseendeidealet och har ett starkt könat uttryck som accepteras. Snacka om att dela in transpersoner i acceptabla och icke-acceptabla. Androgyn? Då ska du icke göra dig besvär. Eller om du har ett utseende som av andra tolkas som motsatt din könsidentitet, räkna med att inte ha en chans. Så visst, en visst. Men en väldigt snäv sådan som lämnar majoriteten av transsexuella utanför.

Annonser