Det är populärt att hävda att det finns stora skillnader mellan kvinnor och mäns hjärnor. Det finns till och med böcker om det, och då menar jag inte boken Kvinnor från Venus och Män från Mars.

Det finns så mycket överdrifter till rena lögner där ute om kvinnor och mäns hjärnor. Mycket verkar handla om ren desperation att tillskriva egenskaper till kön för att ursäkta ett visst beteende en själv gör eller någon annan gör. Lätta att undkomma kritik då tänker jag… Som till exempel att ursäkta sig som kvinna med att bryr sig så mycket om sitt utseende eller gillar att laga mat och ta hand om barn, där slängs det fram biologistiska förklaringar till varför en gillar det. Eller att ursäkta sig som man med att en gillar bilar, sport och har svårt för att visa känslor, då kan en hävda att en bara är så för en är en man.

Här är en äldre artikel om just detta (snott från Sleepless på Twitter! Tror jag i alla fall :P ): Not so fast – Sex Differences in the Brain are Overblown, Expert says.

Some of the problems start with the research. The studies Fine came across were often conducted with small numbers of men and women, where the differences seen could have been due to chance. It’s very easy and obvious for neuroscientists to compare the sexes by default. But when neuroscientists habitually check for sex differences, some researchers, just by chance, will find statistically significant differences between the two groups — even if there’s no real difference between men and women overall.

Detta har jag själv märkt i dom studier jag har läst. Det överdrivs, enbart väldigt små grupper med kvinnor och män har studerats, dom tänker inte på hur du kan hitta skillnader av ren chans. Där efter görs alla möjliga slutsatser som inte alls har det stöd som många vill tro. Det går inte att göra sådana här studier på hjärnan om en ska använda så små grupper, det behöver göras på stora grupper. Det är förövrigt typiskt för evolutionspsykologin att göra alla dessa misstag. Varför jag inte kan ta den vetenskapen på allvar.

I slutändan handlar det om att skillnader mellan oss individer är större än mellan könen. Våra hjärnor formas också efter vi använder dom. Detta är viktigt att tänka på när en talar om skillnader mellan hjärnor på vuxna individer.

Annonser