Nyligen startades initiativet #killgruppen på Twitter av Cimon Lundberg.

Där killar kan få tala ut om hur det är att vara kille, om könsnormer och förväntan, om sexism som en drabbas av. Tyvärr finns det en del som tycker det är kul att förstöra för andra. Killar som tycker höjden av humor är att trycka ner killar som inte passar in i mansnormen. Och kvinnor som tycker det hela var löjligt för killar behöver väl inte få tala om sina erfarenheter och känslor? Sen diverse anti-feminister som kritiserade det och även några som är feminister. Samt det lades fram kritik om att vi inte ska dela upp i kön, så vi skulle istället satsa på att skriva i hashtagen #hengruppen.

Vad alla missar är att detta initiativ behövs. Precis som Machofabriken behövs för att synliggöra dom förväntningar pojkar och killar känner av i skolan och i sin vardag. Och hur dom döms när dom inte passar in i dessa förväntningar från jämnåriga som av vuxna.

För att synliggöra MÅSTE vi dela in i kön alltså. Hur annars hade ni tänkt att vi skulle synliggöra något en grupp drabbas av om vi inte talar om och med gruppen och låter gruppens medlemmar få tala om sina erfarenheter?

Detta gör vi gällande andra grupper också, som när det handlar om till exempel rasism och HBTQ-fobi. Så varför inte nu?

Någon skrev att ja men killarna har hela världen som sin grupp! En kan väl ha mer än en tanke i huvudet på samma gång? Det handlar inte om att normalisera, jag är väl medveten om mannen som norm. Men ska vi kritisera Machofabriken, gjord av Roks, på samma sätt?

Kort så handlar det om att kunna lyssna och förstå, inte tala över varandras huvuden. Vi kan alla arbeta med flera frågor samtidigt.  Det spelar ingen roll om det rör sig om feminism, HBTQ-frågor, anti-rasism, intersektionalism, mansfrågor, etc. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Annonser