Svenskar fetare – men inte fetast, skriver Aftonbladet.

Andelen feta svenskar har nästan fördubblats på två decennier, från 6 till 11 procent. Det ser ungefär likadant ut i många länder inom OECD, ett organ med de 30 främsta industriländerna.
Men Sverige är ändå ett av länderna med lägst andel feta. USA har högst andel, 34 procent, medan Japans andel är lägst med 4 procent.
Hälften av OECD-ländernas befolkningar är överviktiga och feta, och fattiga är värre drabbade än rika. Mest oroande är att andelen barn och unga med för många kilon ökar kraftigt.

Vad jag undrar är,  var är källan till denna info om fetman i Sverige? Har någon studie gjorts dom säg senaste 2-3 åren? Eller är det som vanligt äldre studier som används i denna rapport? Jag skulle vilja se en ny studie som gjorts det senaste året. Anledningen till det heter LCHF. Allt fler sysslar med det och det har skett en väldigt stor ökning i personer som lever efter LCHF levnadsstilen.

Jag tror nämligen inte på att fetma är ett så stort problem som det sägs, för flera år sedan, ja. Men idag? Nej. Också för att det överdrivs rätt rejält när det gäller fettma. Många kan må bra ändå vara runda. Allt beror på hur du tar hand om din kropp. Att röra på sig och äta rätt gör att risken för sjukdomar minskar avsevärt. Sen går många för mycket efter BMI som inte stämmer med dom flesta kroppar. En person kan räknas som sjukligt fet fas hen inte är det alls, en annan kan räknas som underviktig fast hen inte är det. Osv.

Sen talas det aldrig om att det finns en grupp där undervikt är vanligare – tjejer och kvinnor i åldrarna 14-25. Men istället så ignoreras denna grupp och det hetsas om fett, denna grupp är också den som är mest mottaglig för fetthetsen.

Det finns en myt bland folk att smal = snygg och hälsosam. Denna myt märks även i sådana här studier. Att därför vara rund är att vara ”ful”, ”äcklig” och ses som mindre värd. Ytterligare en anledning till att allt fler, framför allt tjejer, lider av ätstörningar…

Sen blir jag bara arg när jag ser att det förespråkas för fettskatt. Snacka om puckat. Det är inte fett som är problemet utan problemet heter socker. Blanda med fett och du har ett problem. Bara fett dock är inte ett problem.

Annonser