Så jag har igen blivit indragen i en debatt på Facebook. Nu denna gång har en annan feminist anklagat mig för saker just för att jag är trans tjej. Hen såg mig som representant för alla trans kvinnor. På samma gång så kritiserade jag hen för olika transfobiska uttalanden och förväntas då hålla käften och sitta ner och se söt ut. Men jag tänker inte titta på medan hen snackar skit om trans kvinnor, det är att se dessa trans kvinnor som ”dom andra” som är okej att spotta på. Kritisera deras åsikter, inte just för att dom är transsexuella kvinnor.

Grejen var att det handlade om två radikalfeministiska kvinno-separatistiska grupper som ville vara med på OWS (Occupy Wall Street) Men fick inte för arrangörerna eftersom dom inte ville låta trans kvinnor få vara med. Detta skrev då hen som jag kritiserade ett långt blogginlägg om och blandade också in en hel del transfobi.

I en FB grupp så togs då detta inlägg upp och jag kritiserade transfobin, och hen började att anklaga mig för att vara biologist och för att vara emot separatism. Efter en flera timmar lång debatt som inte var så trevlig, minst sagt, så svarade jag att visst ni får visst ha er separatism såklart.

På samma gång så är jag delat gällande separatism. Jag är för den för jag förstår att det finns feministiska kvinnor som bara vill träffa andra biologiska kvinnor, och inte vill ha oss trans tjejer där pga av olika orsaker. Till exempel att en transsexuell kvinna kanske börjar ta över en diskussion och tänker inte på den uppväxt hon haft som kille med könsnormer och privilegier. Detta för att killar generellt får lära sig att ta initiativ, gärna vara mer aktiv och hävda sig. Medan det är tvärtom för tjejer.

Samtidigt tycker jag det är sorgligt och det gör ont inom mig att synen är så svartvit, alla trans tjejer ses som en fiende som inkräktar. Att en passerar som kvinna år efter år och därför får erfarenhet som just en kvinna spelar ingen roll. En kan tänka: Ja men att ha en livmoder, det har inte en transsexuell kvinna och har därför ingen sådan erfarenhet av reproduktion och abort! Nej det är sant, men det har inte alla biologiska kvinnor heller. Ska dom uteslutas då också? Nej såklart inte, det vore absurt att göra det…

Annonser