Idag är det international trangender day of remembrance. En dag att tänka på alla dom transpersoner som blir utfrusna från nära och kära som inte längre vill ha med dom att göra. Alla transpersoner har blivit misshandlade, våldtagna och mördade just för att dom är transpersoner. Som än idag blir misshandlade, trakasserade, våldtagna – av familjemedlemmar till personer dom känner eller främlingar – just för att dom är transpersoner.

Transfobi är utbrett i samhället och kulturen. I en värld med strikta könsnormer och en könsmaktsordningen så förväntas alla hålla sig på sin plats, en värld där kvinnor ska vara kvinnor och män ska vara män. Många kan vara toleranta mot andra och själva gå utanför könsnormer, men under ytan finns dom dömande blickarna, fördomar och dömande mot och av dom som bryter mot könsordningen genom att gå utanför könsmallarna. I denna värld så förväntas därför en personer könidentitet vara direkt ihop kopplat till ens könsorgan, fitta = kvinna och kuk = man. Många klarar inte av att tänka utanför detta. Transpersoner går därför emot denna uppfattning och blir dömda, hatade, föraktade, misshandlade, våldtagna och mördade. Åsikter att det är något ”fel”, ”onaturligt, ”sjukt”, ”äckligt” osv, är vanligt om transpersoner.

En sådan här dag behövs därför för att skapa extra uppmärksamhet som många inte tänker på resten av året. Som trans tjej är det något jag tänker på året runt, då det är en del av min vardag på nätet som i verkligheten.

Annonser