Taget från Sleepless på Twitter. ”How I Learned to Hate Transgender People”. Artikeln tar upp exempel på filmer där transsexuella framställs som saker, som ”freaks” som är äckliga, sjuka och som översexuella som kastar sig på första bästa heterosexuella cis kille som såklart tar avstånd från ”det”.

Jag känner igen det där från olika filmer, och jag kommer ihåg hur ledsen jag kände mig när jag såg det. Eftersom jag själv är transsexuell kvinna så gjorde det extra ont att se. Jag så ser jag så sällan transsexuella kvinnor och män framställas som personer i filmer. Det är istället fördomsfulla transfobiska stereotyper som spelas på, som publiken förväntas skratta åt. Och som transsexuella kvinna förväntas jag skratta med eller hålla käften för hey, det är inte mig det handlar om utan bara ”det” i filmen… Så varför skulle jag bry mig och ha något problem med att se en transsexuell kvinna framställas på detta sätt?

För att det är något som händer oss transsexuella i vård vardag, oavsett om det är ute i vanliga livet eller på nätet så stöter jag på sådant här. Det är inte bara en handling eller ord som inte har konsekvenser, transpersoner blir mobbade, misshandlade, våldtagna och även mördade just för att dom är transpersoner. Filmerna i artikel hjälper till att förstärka fördomar om transpersoner, sedan måste vi transpersoner och olika HBTQ-organisationer jobba hårdare för att bekämpa dessa fördomar som filmerna så glatt spelar på. Det är vi transpersoner som drabbas av det, cis personer drabbas inte av det och har då råd att sitta och skratta åt det, skratta åt ”det”på filmduken, för dom drabbas inte av transfobin.

Jag önskar att fler kunde tänka efter, snälla tänker efter nästa gång ni ser något sådant här i en film eller vad det nu är. Tänk att det inte bara är en enskild handling eller enskilda ord. Det är en del av något som drabbar alla transpersoner.

Annonser