En intressant artikel på Jezebel. Six Myths About Send And Gender, busted. Alltså könsnormer som ofta försvaras med att dom är biologiska när dom i själva verket är socialiserade. Inget nytt egentligen eftersom feminister har snackat om dessa myter baserat på kön väldigt länge. Sen finns det dom anti-feminister som tror att det är ”sanning” och försöker kalla all fakta som motbevisar detta myter för ”feministiska myter”. Som en viss bok som en viss anti-feminist släppte för ett tag sedan…

Detta gäller då heterosexuella cis kvinnor och män, utifall någon undrar.

Myterna Jezebel tar upp är:

Girls want status, boys want boobs”:

Terri Conley och medarbetare tar upp att detta stämmer inte när det kommer till dejtande med personer som kvinnor och män verkligen vill vara, med för då är det mer jämt mellan kvinnor och män, snarare än att dom får svara på frågor gällande ideal. Så en kan säga att det är skillnad när det kommer till verkligheten och vad en väljer istället när någon ska måla upp en bild av idealkvinnan eller idealmannen. Detta går alltså emot det som är poppis bland PUA (pick up artists) som hävdar att kvinnor framför allt föredrar status hos män, struntprat alltså.

Men want to sleep with more people then women do”:

Igen så visar Conley att detta inte stämmer när det handlar om hur många partners kvinnor och män egentligen vill ha sex med. Samt att män gärna tenderar att inte tala sanning när det kommet till hur många kvinnor dom har haft sex med och överdriver således. Detta kom dom fram till genom att ha en fejkad lögndetektor som sen kopplas till alla dom intervjuade, eftersom alla trodde att den var riktig så svarade dom också sanningsenligt.

Men think about sex constantly, while ladies think about sewing”:

Vilket visade att män tänker mer på mat och att sova, tillsammans med sex, än kvinnor. Vilket som Conley förklarar med att kvinnor fostras att tänka på andra än sig själv först och främst. Eftersom dom saker män tänker mer på är kopplat till ens egna behov och kvinnor fostras till att tänka på andras behovs före sina egna så är detta inget som förvånar men är en sorglig påminnelse om den könskonservatism som alla fostras in i.

Women have fewer orgasm then men do”:

Igen så är detta som brukar ursäktas med biologistiska resonemang när det faktiskt handlar om könsnormer och penetrering-fixeringen i samhället som gynnar framför allt alla med penis. Eftersom kvinnors oftare får orgasm med en partner dom varit länge med än när dom bara träffas någon en eller två gånger när dom exempelvis dejtar. Med en partner dom  varit längre med så är det oftare så personen är mer lyhörd. Vilket också visar det här som ovan att kvinnor tillfredsställer andras behovs före sina egna, i detta fall männen dom har sex med.

Guys want causal sex, but ladies just want looooove”:

Här nämns en känd studie som visade på att om kvinnor och män frågade okända på gatan om dom ville ha sex med dom som ville 70% av männen men ingen av kvinnan, från detta så kom dom fram till att det var ”biologiskt” att män vill ha mer sex… Jag förstår inte hur dom inte kunde tänka ett steg längre i den studien…. Kvinnor döms och bestraffas när dom också bara vill ha sex och struntar i relation (hora/madonna stigmat), vilket har stora konsekvenser för kvinnor som grupp och hur en beter sig som kvinna när det exempelvis kommer till den kända studien. Jezebel tar upp att fler kvinnor och män kunde definitivt tänka sig att ha sex med en person som frågar dom om kvinnorna och männen innan visste hur ”duktiga” dom var i sängen. Vilket för kvinnor kan sägas vara kopplat till det ovan om att det är viktig för många kvinnor att vara med någon som faktiskt bryr sig om att stimulera deras klitoris. Igen, könsnormer.

Women are ”picky”, but men will fuck anyone”:

Vilket Conley och hennes team kunde motbevisa genom speed dejting där kvinnorna var dom som fick vara den aktiva parten och männen den passiva. Vad hände? Jo kvinnor brydde sig mindre om vilka män dom egentligen stötte på, och männen i sin tur blev mer försiktiga med kvinnor vilka dom valde. Så mycket för att det skulle vara ”naturligt” för kvinnor att vara passiva och män aktiva…

Conley och teamet avslutar och kommer fram till att sådant som ofta ses som ”naturligt” har sina rötter i könsnormer, hora/madonna stigmat, etc. Än just något kopplat till biologi.

Annonser