Anna Laestadius skriver om den backlash mot kvinnor i karriären som varat ända sedan 80-talet håller på ännu, eller minst fått en ny uppsving sedan början av 2000-talet. På 80-talet så talade media och andra om hur olyckliga kvinnor i karriären var jämfört med hemmafrun, när det i själva verket var tvärtom, du som nu. Denna falska bild spreds av olika media i USA och konservativa grupper.

Detsamma händer nuförtiden då konservativa media och sådan grupper och personer försöker få det till att inget är så ”hemskt” mot kvinnor som karriär och feminism… Och att ”lyckan” för en kvinna är att vara hemmafru. Sen har vi män som Roland Poirier Martinsson som hyllar hemmafruidealet och anti-feminister samt konservativa med samma sorts inställning. Något som kanske är mer smygande men som faktiskt jag tycker bidrar till problemet är att även bland mer progressiva grupper och personer så framställs just (exempelvis) hemmabak och blommiga förkläden som den bästa sättet för en person (läs: kvinna) att koppla av. För det riktas mot just kvinnor detta, inte män. Många som försvarar det här sista ser det dock inte så för dom är ju progressiva/feminister, men en får tänka på att inget av det existerar utanför ett sammanhang.

Laestadius tar upp utbrändhet. En ohälsa som ökat under många år bland flickor, tjejer och kvinnor är kopplat till framför allt utseendeideal. Överallt blir en matat med den ”perfekta” modellkroppen, det är massivs bantningsmetoder i alla stora nättidningar, pressen är stark för tjejer och kvinnor hur en ska se ut och stressen som kommer med det gör att fler mår dåligt. Tjejer och kvinnor som inte passar mer in i utseendeidealet blir dömda för det. Allt dessa har konsekvenser som gör att många mår dåligt och har en negativ kroppssyn.

Det här är en del av den backlash som hållit på sedan 80-talet, annat som den ökade kvinnohatet på nätet och till exempel i musik och att TV-serier och filmer blivit allt mer förtjusta i könskonservativa stereotyper och chauvinism är också något som talar för en backlash i denna tid då många tänker ”det var bättre för” i vanliga ”då kvinnor var kvinnor och män var män” -anda.

Annonser