Nu är killarna redo för Idol”. Idol, som så många andra Tv-program är ofta så väldigt könsnormativa, bland annat, på många olika sätt. Då menar jag inte det uppenbara i hur deltagarna klär sig och för sig, utan även hur andra beter sig mot dom beroende på vilket kön dom har, och vilka förväntningar dom får.

Sen har vi det här med om det är mest tjejer i ett program där det annars är killar som brukar bli favoriter:

Det tog två dagar och 20 timmar innanjuryn fick se en bra kille sjunga.

Men när en av kvällens vinnare skullehöra juryns dom var det fyrhövdade åskovädret som bortblåst.
– Jaaaa!,skrek Bard när André Zuniga-Asplund närmade sig jurybåset. Sedan fortsatte Bardsin hyllning:

– Tänkatt det ska dröja nio killar innan vi får en som har tillräckligtmed stake för att utmana de coola brudarna.

För det första, har det inte varit just killar som vunnit Idol tidigare? Men nu när det är fler tjejer som går framåt så verkar det inte vara riktigt lika bra längre… För det andra, en behöver ingen ”stake” (kuk) för att ha mod…. Tröttsamt tänkande det där. Och vad skulle detta ”mod” behövas mot? Att tjejerna gör så bra ifrån sig? Whatever.

Programmet Idol har också andra problem, som att juryn gillar att bete sig ofta jävligt illa mot deltagarna. Och en kan undra hur andra som tittar tänker när något som detta normaliseras i mainstream-tv. Detta med tanke på hur vi ibland får program och artiklar som handlar om mobbning och vad som inte är okej beteende mot andra… Dubbla budskap med andra ord.

Annonser