Anna Laestadius Larsson skriver om anti-feminister som kallar sig ”jämställdister” som ser feminism och genusforskning som ett hot som trycker ner män och kontrollerar staten och kvinnor har det bäst, allt är en enda stor konspirationsteori.

Slutet på 1800-talet eller idag, det är fortfarande anti-feminister eller liknande grupper som anser att ”feminism har gått för långt”. Retoriken har förändrats men liknande tankegångar finns bland anti-feminister idag faktiskt.

Dom brukar tala om ”riktigt”jämställdhet, vad nu det betyder. Läser en vad mer kända anti-feminister eller ”jämställdister” säger så märker en att det handlar inte så mycket om jämställdhet som om konservatism och nyliberalism. Vi ska helst inte tala för mycket om hur könsnormer håller tillbaka individer, utan istället om det fria valet – för alla vet väl att kvinnor vill vara hemma fruar ”egentligen” för det är natuuurligt, dom har bara blivit ”hjärntvättade” av feminism att tänka annorlunda… Och män lika så, alla män vill väl jobba och inte ta hand om barn för det är väl inte natuuurligt? Nja, om det handlar om anti-feminister som snackar om vårdnad så gäller inte det där ”natuligt” snackar längre när det handlar om män, konstigt nog…

Enligt min erfarenhet så är det mesta ”manshat” i dessas ögon, oavsett vad det egentligen är. Ett exempel är när jag nyligen läste en artikel som handlade om killar och machonormen och förväntan på att passa in på dessa killar, så var reaktionerna från anti-feminister på en viss anti-feminist blogg att det hela handlade om ”misandri”… Like, what? Sen jag samma personer säga att ”men så gör ni feminister!”, eh nej. Vi kallar det inte misogyni att problematisera könsnormer och förväntan på tjejer och kvinnor.

Annonser