I Australien så kan en person nu välja X istället för F eller M i sitt pass. Detta beslutades nyligen för att kunna ge transpersoner och intersexuella något annat att definiera sig som en ”kvinna” eller ”man” i sitt pass. Jag ser det som bra eftersom det passar dom som inte definierar sig som ett bestämt kön, eller tredje kön eller något helt annat. Det har varit lite diskussioner här i Sverige om att införa något liknande men hittills så har det avfärdats av nästan alla partier.

Flera ursäkter har getts till att inte genomföra det. Som att det ger mer krångel, krångel för vem? För myndigheter och företag som vill kunna bestämma någon annans kön? Som blir osäker på att dom inte kan det?
För personer som tycker ”spänningen mellan könen” är så extremt viktig och därför anser att andra inte ska få vara lyckliga med sig själva utan anpassa sig till deras könsnormativa syn för att dom blir osäkra när dom tittar/träffar på någon dom inte kan könsbestämma?

Oavsett vilket så spelar dessa ursäkter inte roll, det är inte upp till dom som använder sig av dessa att bestämma andras könsidentitet. Punkt.

Annonser