Läste nyss att Izabella Scorupo och Jonas Hallberg ska ska ta över svenska ”Top Modell”. Men en måste följa utseendeidealet, att inte vara smal är att inte kunna vara modell enligt Hallberg:

Man kan inte väga 82 kilo och vara 1,53. I’m sorry liksom, det här är en modelltävling, säger Hallberg.

Det går alldeles utmärkt. Att Hallberg däremot har en sådan syn på modeller är hans problem, inte kvinnor som väger mer än vad som anses vara ”modellkropp” enligt honom och modellbranschen.

Han ursäktar också sin inställning:

I slutänden handlar det ju om utseende. Det är ett visst format och en viss stil på modelltjejerna som lyckas få en karriär, så är det bara. Sedan kan man tycka att det är bu eller bä, men sådan är industrin, fortsätter han.

Visst, visst… Skyll ifrån dig. Nej så ”är det bara” inte. Det är liksom sådan här som däremot fortsätter att förstärka denna fientliga inställning till kvinnors utseende. Vad som görs här är att ursäkta modellbranschens utseendeideal och starka hets som tjejer och kvinnor känner av för att kunna passa in i ”modellkroppen”.
Ett dömande och hets som bara lägger mer på dom problem som redan drabbar flickor, tjejer och kvinnor och förväntan att hela tiden passa in i utseendeidealet. Och alla dom konsekvenser det har för den fysiska och psykiska hälsan på grund utav detta.

Annonser