För några dagar sedan läste jag på tjejjouren en text av Agnes. Om att vara tjej som kallar sig feminist och som går i högstadiet och allt den skit en blir utsatt för. Jag känner igen det som tas upp.

För jag känner igen hur tjejer är dom som förväntas fostra killar i klassen, stökiga killar som dom kallas. Tjejer förväntas bete sig vuxet när dessa killar inte gör det och säga till dom, vara där istället för lärarna. Detta är något vanligt, även om det finns dom som gärna säger att det absolut inte pågår, vilket en kunde se efter filmen ”Tusen Gånger Starkare” då en del gärna förnekade att det var såhär i skolan. Som vanligt fick det effekten av att debatten om det här behövs tystades ner.

Jag känner också igen hur olika killar gärna beter sig som rövhattar och slänger fram misogyna skällsord och påståenden,  som drar ”skämt” som handlar om att nedvärdera tjejer just för att dom är tjejer, killarna som tyckte det var höjden av ”coolhet” att lyssna på kvinnofientliga låtar som skrek högt ut i korridorerna sitt kvinnoförakt. Eller killar som tyckte det var ”tufft” att visa hårdporr för tjejerna på datorn eller tidning. Hur vanligt sådant här var när jag gick i skolan och hur vanligt det är än idag, och hur vanligt det är att lärarna inte säger till, igen så är det tjejerna som förväntas uppfostra killarna eller bara tolerera det.

Sexuella trakasserier tillhörde också vanligheterna, och gör än idag, när jag gick i skolan. Det kunde vara allt ifrån killar som tryckte/klämde/daskade tjejer på bröst och rumpa, till tjejer som trycktes upp mot väg av en eller flera killar som förde in handen innan för kläderna på tjejerna till att dom skrek ”hora” till någon tjej dom inte gillade. Sådant här ursäktades ofta med ”men pojkar är pojkar och hormoner och bla bla”. Eller att killen ”egentligen” gillade tjejen, det var bara killens sätt att visa det på…

Några debatter har kommit och gått genom åren om hur det ser ut i skolan, men har det blivit bättre sen säg sedan 90-talet? Nej, same shit different time.

En tidigare text av mig om detta.

Annonser