Jan Guillou som anser att:

Kvinnor är sämre fotbollsspelare än män.

tycker att damfotbollens spelplan och mål ska vara mindre för:

Därför att det blir för långt och för tungt att springa.

Visst… kvinnor kan förstås inte orka springa över hela planen det är för tungt, oj oj… Några fler förslag? Kanske det Lasse Anrell ville ha 2006, att kvinnor inom damfotbollen ska spela i kjol…

Tänk att det så ofta är såhär när det handlar om kvinnor som utövar sport, många som har synpunkter som dessa. Inte fan hör en kända kvinnor uttala sig såhär om herrsporter, eller vilja att killar ska klä sig på ett sätt som anses vara mer ”sexigt”.

Det är då fan att så många alltid har dessa åsikter när det handlar om kvinnor, synpunkter om männen är om dom som spelare, inte om hela gruppen män som utövar sport. I grund och botten finns samma gamla patriarkala syn där kvinnor som ses och behandlas som små och nätta och som objekt med mer eller mindre kläder på sig för att tillfredsställa en misogyn attityd. Som detta med kvinnor måste se ”sexiga” ut på planen för att dra till sig fler män som tittar, som att vad fan skulle en bry sig om att ha dessa chauvinister som tittare till att börja med som skiter i hur skickliga kvinnor är, dom är bara sexobjekt i dessa mäns ögon. Var är alla som anser detsamma om exempelvis herrfotbollen för att dra till sig fler kvinnor som tittar?

Red: I kommentarerna ger Candy bra kritik mot att skriva ”damfotboll”, vilket jag själv gör som kan ses. Även om jag också skriver ”herrfotboll” för att markera att jag inte tänker fotboll=män så hjälper en själv till att förstärka det där eftersom i resten av samhället så används fotboll=män, medan kvinnor som spelar fotboll=damfotboll. Ens egna blogg existerar inte i ett vakuum, så det är viktigt att tänka på det här tycker jag. Tack igen för kritiken Candy!

Annonser