Alltså jag förstår inte detta med att normalisera ett ord som har en så stark negativ koppling. Ordet jag tänker på nu är ”pimp”. Jag har velat skriva om detta förut men tänkte jag skulle göra det då när jag idag läste det program för Pride som Fi har (många bra och peppande program!) så fanns det en programdel som heter ”Bli pimpad till paraden” på lördagen.

Mina tankar om det:

Min första reaktion var direkt: Really? Ja jag stör mig verkligen på normaliseringen av det ordet med tanke på ordets betydelse dåtid och nutid. Allt det hemska som tjejer och kvinnor i USA blivit utsatta för dåtid och nutid med hot, våld, våldtäkt och prostitution. Att den normalisering som sker av ordet kopplar det till att ”snygga/fixa upp”, samt att ”pimpa” eller vara en ”pimp” har en ”coolhets” stämpel som syns lite överallt på nätet och bland unga.

Denna normalisering av ordet hjälper i mitt tycke till att förstärka misogyni och rasism. Det sistnämnda eftersom det förstärker synen på afroamerikanska kvinnor som ”dom andra”, att vara en ”pimp” görs till något ”häftigt”, till något ”exotiskt”.

Nu finns det väl dom som skulle invända mot det jag skriver och kanske säga att ja men ordet betyder väl något annat idag eftersom mainstreamkulturen plockat upp ordet? Nej, den verklighet som afroamerikanska tjejer och kvinnor lever i händer just nu, den ofta hårda verklighet och allt det hemska dom utsätts för. Att normalisera detta ord är i mitt tycke att förminska denna hemska verklighet som alla dessa tjejer och kvinnor har utsätts för, och utsätts för i nuet.

Red: En att tänka på är: Hade det varit lika lätt att använda ordet ”pimp” som något ”coolt” för att göra om eller vad det nu är, om det inte var (och är) kopplad till framför allt afroamerikanska kvinnor som ”pimpas”? Nej jag tror knappast det. Det blir lättare eftersom afroamerikanska kvinnor tillhör ”dom andra”. Än mer förstärks detta när det används så flitigt bland vita personer. Men det är väl det där är att ”den skiten händer inte mig”, då blir det lättare att använda ordet på ett positivt sätt eftersom det inte finns någon negativ personlig koppling till ordet.

Sen kan en undrar varför en alls ska använda detta ord, med tanke på allt jag tagit upp.

Sen är jag väldigt besviken på att Fi valde att ta mainstreamvägen gällande detta, istället för att tänka på ordets negativa betydelse och historia ur ett feministiskt och intersektionalistiskt perspektiv. Det blir att dom ställer sig bakom att det är något ”cool” att slänga runt sig ”pimp” this and ”pimp” that. När det ordet används på det sättet så osynliggörs allt den, som sagt, hemska skit som afroamerikanska tjejer och kvinnor lever igenom.

Annonser