DN har en artikelserie om transpersoner, intersexuella, intergender, tredjekön och hen. Här är en av dom: ”Jag vill vara hen – inte hon eller han” och en till ”En tredje, neutral könsidentitet skulle hjälpa många” plus en till ”Jag är blind för könsroller”.

Mycket bra tankar och jag håller med. Jag tycker själv att ett tredje kön skulle behövas och hjälpa dom som inte känner sig som kvinna eller man, hjälpa för exempelvis dom intersexuella personer som inte ser sig som antingen eller. För varför ska det hela tiden begränsas till bara det?

Att införa ett tredje kön skulle inte heller på något sätt vara något negativt, ett ”hot”. Vilket jag nämner för det är lätt att se i debatter om detta bland kommentarer och blogginlägg att det finns flera som resonerar så. Där dessa försöker få det till att dom på något sätt är förnärmade för att det finns dom som inte ser sig som kvinna eller man och vill bli benämnda som hen istället för hon eller han. Och för att dom minsann inte enkelt kan se om någon är kvinna eller man och blir förvirrade och tar ut detta på transpersoner. Dom beter sig som att dom har all ”rätt” i världen att få definiera andras könsidentitet. Hur är det ett hot mot någon? Exakt, det är det inte. Att det ska få stå något annat i ett ID än kvinna eller man är inte något sätt ett ”hot”.

Och den negativa attityden mot att införa ett tredje kön och mot transpersoner, och att säga hen, ja det ligger ofta samma könskonservativa tankegångar i bakgrunden tillsammans med att försöka ta tolkningsföreträde över någon annans könsidentitet. Som när flera slänger fram att det har med ”spänningen mellan könen” som då skulle vara ”hotad”. Som att det inte fanns någon spänning mellan individer…
Dessa personer får ha sin spänning för sig själv, men deras syn ska inte gå ut över andra och fungera som ett tolkningsföreträde över deras könsidentitet. För dom har inget med den att göra.

Det handlar i slutändan om att göra det bättre för alla personer som inte passar in i kategorin ”kvinna” och ”man”. Ge dom fler valmöjligheter och känna att dom inte totalt förnekas av samhället som händer idag. Allt fokuserar på kvinna och man, inget annat. Är du något annat så finns du inte enligt samhället.

Andra som skrivit om det: ”Det kommer inte ske någon mental tvångskastrering av cispersoner” ”Insidans artikelserie om transpersoner

Annonser