Läste hos Amanda Svalin nyss: ”Är ”SlutWalk” bra eller inte?”. Ska bemöta det här nu istället då jag först tänkte skriva en längre kommentar.

Jag anser att det inte funkar så som många tänker att ta tillbaka ordet ”slut” på grund utav flera anledningar. Dessa är att då olika ord har olika historia och betydelse, så funkar det inte att likställa att det funkar med det och det ordet så då borde det funka med detta. Jämför med ordet ”bitch”, som många flera anser att det går att ta tillbaka. Eller andra ord som Svalin tog upp. Sen är ”SlutWalk” som nu finns i Sverige mer inställda på ordet ”slampa”, inte andra ord som ”hora/luder/slyna”. Attityden skiljer sig också bland personer om dessa andra ord.

Och för att kvinnor skambeläggs i samhället för sin sexualitet, för att visa sin sexlust. För hora/madonna stigmat är så starkt kopplat till ord som ”slampa/hora/luder/slyna/etc” och att då försöka att ta tillbaka ordet, eller orden, också blir att spela på det. Med ”det” så menar jag alltså den skambeläggning som görs av kvinnans sexualitet, att kvinnor delas upp i ”hora” facket och ”madonna” facket. Även om det görs försök till att ta tillbaka ett ord så finns det alltså andra ord. Och nya kan uppstå för själva skambeläggningen, den patriarkala synen på kvinnan som delar upp kvinnor, finns kvar. Även om det inom gruppen har blivit så att ordet kan betyda något annat så fortsätter det i samhället att betyda samma sak som alltid.

Att ta tillbaka ordet, att omdefiniera det, som det nu sägs i och med ”SlutWalk” är att fortfarande att kategorisera kvinnors sexualitet. Eftersom vad skulle ordet betyda sedan? Att vara kvinna och vara sexuell? Att ha en sexlust? Men igen, att göra det är att lägga allt i ett fack. Precis som hora/madonna indelning av kvinnor gör hela tiden. Hur är att dela in sig att vinna något mot patriarkatets syn på kvinnan som delar in henne i hora/madonna?

Är det inte denna indelning som vi vill komma bort från?

Sen en sak till som jag borde lagt till på förra inlägget. Att det brukar säga ”walk in the marsch and dress like a slut!”. Alltså, en del av poängen med ”SlutWalk” är väl delvis att vända sig emot att en kvinna som klär sig på ett visst sätt benämns som ”slampa”, eller hur? Att då säga att jo men gå och klä er som ”slampor” nu. Hm, jaha?

Red: La till lite ovan om vilket ord som ”SlutWalk” i Sverige talar om att ta tillbaka. Red två typ, la till lite mer.

Annonser