Har varit några nya artiklar (finns ett par till artiklar i denna artikel) om så kallad ”burlesk show” igen. Jag har skrivit lite om detta förut.
Mina tankar här är att det är så könskonservativt och samma gamla objektifiering – eftersom det är just kvinnor som tittas på och ”idag åker allt utom trosorna och tasslarna – så kallade tasslar – av”, men att enligt artikeln så är det en helt annan sak än vanlig strippshow. Fast om en tänker efter så används precis samma argument för att försvara och rättfärdiga strippshow som nu används för denna burlesk show. Dom må se eller göras olika enligt dom bakom denna show, men samma mönster syns ändå där – kvinnan är den som klär av sig och dansar sensuellt på scenen och uppträder efter en könsstereotyp av kvinnan. Är en man med så blir det visst som den showen som jag skrev om i förra inlägget om detta, att det blir efter en stereotyp.
Men att det delas upp såhär och görs skillnad på efter kön gissar jag på är ”oviktigt” att tänka på för dom som uppträder i en ”burlesk show”.

Det talas också om att ta tillbaka sin sexualitet, ja positivt att göra det och kämpa för det, men varför görs det så ofta genom att spela på könskonservatism? För det är så vanligt med dessa resonemang att en heterosexuell kvinna som tar tillbaka sin sexualitet gör det, förväntas göra det, genom att spela på synen där kvinnan är den som reduceras och framställs som sexobjekt på många olika sätt och i allt möjligt. Medan gäller det heterosexuella män och deras sexualitet vad blir det då, jo kvinnor som sexobjekt. Mönster? Ja att båda såklart spelar på samma urgamla syn på kvinnan. Vadå, varför kan inte debatt som rör heterosexuella kvinnors sexualitet också betyda att män skildras som sexobjekt?

Ett vanligt argument för och som första artikeln tar upp är att den visar olika kroppstyper så dom bryter mot den vanliga utseendenormen, dom visar minsann ”riktiga kvinnor” enligt en annan artikel. Och det har vi inte hört förut förstås… Jag undrar då också, skulle transpersoner vara välkomna i dom shower som nämns i dessa artiklar? Skulle trans kvinnor om dom ville vara med välkomnas av dessa showgrupper? Vad jag gissar, och läst förut, så lutar det mer åt ett nej. Samt att jag också läste för ett tag sedan om en showgrupp som fanns som hade just transpersoner med i.
Vilket jag tänker har att göra med vad som ses som ”normalt” att göra. Att denna så kallade ”burlesk show” accepteras och blir allt mer populär just för synen på kvinnan i samhället. ”sex säljer” brukar det sägas, vilket också betyder jämt och ständigt just – nakna kvinnokroppar.

Dom må se detta som politiskt och att det bryter mot kroppsidealet, visst, men dom bakom denna show hjälper också på samma gång till att förstärka och rättfärdiga könsstereotyper och synen på kvinnan i samhället som den som ska tittas på. Det är också vad budskapet blir, även om dom inte ser det så alls och menar väl.

Annonser